تأمین اعتبار برای از سرگیری بازسازی پل ناجیان شوش+ تصاویر

پل کم عرض ناجیان، یک ماشین سنگین و اورژانسی که پشت ترافیک گیر افتاده است، این بخشی از سکانس پروژه تعریض و بازسازی پل شهید ناجیان است، سکانسی متفاوت از سناریوی اولیه یک پروژه عمرانی! پروژهای که قرار بود با تأمین اعتبارات، یک ساله چالش ترافیک و عبور و مرور به غرب کرخه و یادمان شهدای فتحالمبین را برطرف کند.
درست یک سال پیش بود که نماینده شهرستان شوش در مجلس شورای اسلامی خبر از تعریض و بازسازی پل شهید ناجیان را به مردم داد، حتی عرشههای جدید این پل نیز به محل پروژه منتقل شد، عرشههایی که تنها خاک میخوردند و مردمی که پشت ترافیک، خوندل!
اذهان عمومی خدشهدار شد، متهم ردیف اول در اذهان شوشیها سید راضی نوری بود، نمایندهای که با شفافسازی فرماندار این شهرستان، نه خیلی زود اما سرانجام تبرئه شد.
*دولت نتوانست تأمین اعتبار کند!
رضا نجاتی با اشاره به پیگیری صورت گرفته از سوی نماینده مردم شوش در مجلس در خصوص تعریض پل شهید ناجیان گفت: در سال گذشته از محل اعتبارات تملک داراییها اعتبار ویژهای به پل شهید ناجیان شوش اختصاص یافت.
وی ادامه داد: اما به دلیل وضعیت بد مالی دولت و تحریمها، این اعتبارات تامین نشد، ضمن اینکه با پیگیری انجام شده توسط نماینده شهرستان، تکمیل این پل در دستور کار قرار گرفت.
فرماندار شهرستان شوش با بیان اینکه انتقال سازههای این پل پیش از انتخابات تبلیغاتی نبود یادآور شد: انتقال عرشههای این پل پیش از انتخابات و بازگرداندن آنها به شهرک صنعتی اهواز پس از انتخابات توسط پیمانکار تنها به دلیل تأمین نشدن اعتبارات بود.
نجاتی بیان داشت: مجموعه مدیریت شهرستان شوش تمام تلاش خود را برای اجرای این طرح مهم به کار خواهند گرفت.
*چرا اعتبارات نقد نشد
مسؤولان ارشد شهرستان شوش علت تاخیر در اجرای طرحهای مهم در این شهرستان از جمله تعریض پل شهید ناجیان را تامین نشدن اعتبار عمرانی عنوان میکنند.
نقد نشدن اعتباراتی که خیلی از پروژهها را با مشکل مواجه کرده است، پروژههایی همچون طرح مرمت و توسعه آستان مقدس دانیال (ع)، تقاطع غیر همسطح ورودی شهر، بیمارستان ۱۶۰ تختخوابه شوش و همین پل شهید ناجیان!
در مقابل کارشناسان، سیاست مالی انقباضی دولت را عامل تأمین نشدن اعتبارات این پروژههای شاخص میدانند، مسألهای که مسؤولان به صورت تلویحی آن را تأیید میکنند.
عوامل دیگری همچون قوانین و مقررات میراث فرهنگی، محیط زیست و برخی سازمانهای دیگر وجود دارد که هر کدام ممکن است به نحوی باعث به تأخیر افتادن برخی پروژهها شود.
*اعتبارات جذب شد
اما هرچه بود تمام شد، پروژه پل شهید ناجیان که به دلیل تأمین نشدن اعتبارات مصوب شده، نیمهکاره رها شده بود و گلایه مردم را به دنبال داشت اکنون تأمین اعتبار شده و با انتقال عرشههای رنگآمیزی شده آن، همین روزهاست که عملیات اجرایی آن از سر گرفته شود.
نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی در این ارتباط به خبرنگار فارس در این شهرستان گفت: با پیگیریهای مکرری که برای تأمین اعتبار ادامه عملیات اجرایی پروژه پل شهید ناجیان داشتیم، توانستیم از وزارت راه و شهرسازی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بصورت نقدینگی اعتبارات جذب کنیم.
سید راضی نوری ادامه داد: این اعتبارات از محل منابع «نگهداری پلهای بزرگ و مناطق حادثهخیز» راهداری جذب شد.
وی افزود: همچنین ۲ میلیارد تومان دیگر از محل جدول ۲۰ و ۳ میلیارد تومان دیگر از ماده ۱۸۰ توسط معاونت برنامه و بودجه کشور برای تکمیل این پروژه ضمن اختصاص، در دستور کار قرار گرفت.
نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: این پل تنها راه مواصلاتی به غرب کرخه است که به دلیل عرض کم مشکلات زیادی در زمینه حمل و نقل به ویژه انتقال کاروانهای راهیان نور به مناطق عملیاتی یادمان شهدا و فکه به وجود آورده است.
به گفته نوری، با توجه به اهمیت ساخت این پل و ظرفیت بالای منطقه غرب کرخه تکمیل این پروژه میتواند به رشد و پیشرفت بخش فتح المبین و شهرستان شوش کمک زیادی کند.
*از سرگیری عملیات اجرایی پروژه
پیمانکار پل شهید ناجیان نیز با اشاره به جذب اعتبارات اجرایی این پروژه گفت: با پیگیریهای نماینده شهرستان خوشبختانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار جذب شده و به حساب ما واریز شده است.
محسن طاهری ادامه داد: امیدواریم که این روند جذب اعتبارات ادامه داشته باشد تا روند اجرایی پروژه تعریض و بازسازی این پل نیز سرعت بیشتری به خود گرفته و به زودی شاهد تکمیل این پروژه باشیم.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی این پروژه از سر گرفته شده است، یادآور شد: این پروژه از ۵۲ زیرباکس تشکیل شده و عرشههای آن نیز ساخته شده و دهنه بالایی این عرشهها به عرض سه متر به دهنه پایین آن که دو متر است، پیچ و مهره و جایگزین پل فلزی موجود میشود.
پیمانکار پروژه تعریض و بازسازی پل شهید ناجیان ادامه داد: این پل ۱۲ متر عرض و ۲۶۴ متر طول دارد و بخش عمدهای از سازههای آن تولید و رنگآمیزی شده است.
*طبیعت دیوانهکننده کرخه!
شاید چند تکه آهن به عنوان یک پل، چندان جذابیتی برای رهگذران نداشته باشند، اما وقتی این سازههای بیمحتوا در میان رودخانه و بیشه دلربای آن قرار بگیرند قطعا جذابیت را از منظرههای اطرافش به استعاره خواهند گرفت.
این وصف حال رودخانه زیبای کرخه و بیشه پرتراکم آن است؛ اما البته این طبیعت دیوانه کننده مورد غفلت مسؤولان قرار گرفته است.
در حالی که عوامل انسانی و غیر انسانی زیادی در سالهای اخیر طبیعت بکر کرخه را به نوعی تهدید کرده است، وجود برنامهای کارشناسی شده و عملیاتی برای حمایت و استفاده از ظرفیتهای طبیعی این رودخانه بیش از پیش ضرورت پیدا میکند.
*ضرورت ساماندهی ساحل کرخه!
در این میان سالهاست که طرح ساماندهی ساحل کرخه شوش به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان شوش مطرح شده است، طرحی که تکمیل و اجرایی شدن آن میتوانست امنیت این منطقه را افزایش دهد اما اکنون با نیمهکاره رها شدن این طرح، ساحل کرخه زمینهساز نابودی محیط زیست و حتی افزایش وقوع جرم شده است.
این باعث شده که رودخانه کرخه در سالهای اخیر تبدیل به خبر سازترین رودخانههای استان شود، از خاکستر شدن چهار نفر به علت انفجار سیلندر گاز در دکه زیر پل ناجیان و درگیری و نزاع دستهجمعی منجر به قتل تا داستان واقعی فداکاری جوان شوشی برای نجات جان یک کودک که به غرق شدن آن جوان منجر شد.
از عوامل افزایش وقوع جرم در این منطقه میتوان به نبود امکانات و تجهیزات رفاهی، کمبود زیرساختهای زیربنایی، اجتماعی و فرهنگی، مستقر نبودن نیروی انتظامی در ساحل، نبود روشنایی و البته موارد دیگری که نیاز به واکاوی بیشتری دارد، اشاره کرد.
کرخه پس از رودخانههای کارون و دز سومین رود پر آب کشور است که از مناطق زاگرس میانی و جنوبی سرچشمه میگیرد و پس از مسافتی ۹۰۰ کیلومتری به تالاب هورالعظیم و هورالهویزه در جنوب غرب استان خوزستان منتهی میشود.
پل شهید ناجیان، پل روگذر نظام مافی، تقاطع غیر همسطح ورودی شهر شوش از جمله پروژههای شاخص این شهرستان به شمار میروند که با وجود پیگیریهای نماینده این شهرستان اما از طرف دولت مورد بیمهری قرار گرفته و به سختی و کندی تأمین اعتبار میشوند.
———————————————–
گزارش: عارف شریفی صرخه