برگزیدگان سومین دوره جایزه کتاب سال خوزستان معرفی شدند

آیین سومین دوره جایزه کتاب سال خوزستان یکشنبه (۱۶ اسفند ۹۴) در تالارمهتاب کتابخانه مرکزی خوزستان برگزار شد.
به گزارش التزام و به نقل از ـ آیتالله سیدعلی شفیعی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، در این آیین با اشاره به آیهای قرآنی گفت: وای بر کسانی که چیزی را به دست خودشان مینویسند و آن را به خدا نسبت میدهند.
او ادامه داد: کلمه کتاب، کتابت، کاتب، مکتوب، مکاتبه، استکتاب و واژههای دیگری که مشتقات کتاب هستند همه به یک اصل یعنی نوشتن بازمیگردند اما نه هر نوشتنی بلکه نوشتنی که تثبیت شود. خاصیت و ویژگی نوشتن تثبیت و ثبات آن است تا آن نوشته برای قرنها و دهههای بعدی بماند و محتوای خود را حفظ کند و دست به دست به نسلهای آتی منتقل شود.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری توضیح داد: در آیهای قرآنی میخوانیم ای مسلمانان روزه بر شما نوشته شده همانند آن چه بر اُمم پیش از شما نوشته شده است. در این آیه مقصود از کتابت نوشتن نیست. مقصود از کتب تثبیت مطلب است به شکلی که رسوخ پیدا کند و از بین نرود.
وی ادامه داد: قداستی که برای کتاب وجود دارد در مطلبی است که به قلم میآید. کتابت اگر از جانب خدا بیاید میتوانیم بگوییم خدایی است و خدا هم حافظ آن است اما اگر کسی چیزی بنویسد و به خدا نسبت بدهد ویل و وای خداوندی بر او مترتب میشود.
شفیعی با اشاره به این که اهمیت کتاب و کتابت از ثبات مطالب است بیان کرد: فایده کتابت این است که انسانها میتوانند بسیاری از مسایل علمی و غیرعلمی را به دست آورند و برای آینده مورد استفاده قرار دهند.
او گفت: اگر کتابی دیر یا زود به صحنه بیاید نویسندگان کتاب نباید ناامید شوند چراکه بالاخره جای خود را پیدا خواهد کرد. امیدواریم خداوند همه کتابنویسان و محققان را مزید توفیق عنایت کند و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را که طلایهدار آن است موفق کند و مدیر کل فعلی که هماکنون مدیریت این اداره را بر عهده دارد تا جایی که امکان دارد به کتاب اهمیت دهد.
همچنین فرجالله خبیر، معاون سیاسی استاندار خوزستان، بیان کرد: برگزاری مراسم کتاب سال خوزستان و انتخاب برگزیدگان این حوزه و همه کسانی که در زمینههای مختلف قلم میزنند و موضوعات مختلف را به رشته تحریر درمیآورند بسیار ارزشمند است. برای همین امیدوارم تاخیری در برگزاری دورههای بعدی کتاب سال نباشد و هر ساله مراسم جایزه کتاب سال خوزستان در موقعیتهای زمانی و مکانی مشخص روی دهد.
او گفت: مطمئنا کسانی که قلم میزنند فرقی با دیگران خواهند داشت. فرق اساسی این است که آنها این توانمندی، ظرفیت و استعداد را دارند تا آن چه را که به آن میاندیشند و تجربه خودشان است و همچنین دانش و یافتههای خودشان را به صورت نوشته درمیآورند و به دیگران انتقال دهند.
خبیر اظهار کرد: بسیار خوشحالیم که در سال ۱۳۹۴ شهر اهواز با همت بسیاری به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شد و متأسفیم که اهواز کاندیدای پایتخت جهانی کتاب نشد.
او تاکید کرد: باید فضایی مناسب را در تولید و نشر کتاب و کتابخوانی در استان فراهم کنیم چون گرایش مردم به کتابخوانی بسیاری از ناهنجاریها را میتواند کاهش دهد. جامعهای که با کتاب حشر و نشر دارد با دیگر جوامع متفاوت است.
همایون قنواتی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، نیز در این مراسم بیان کرد: از برگزاری دور دوم جایزه کتاب سال خوزستان تا دور سوم آن ۱۰ سال تأخیر ایجاد شد. حال آن که اگر استمرار در هر جریان فرهنگی وجود داشته باشد به بالندگی و فضای علمی و اندیشه کمک خواهد کرد.
او با اشاره به انتخاب اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران گفت: در طول این مدت فعالیتهای بسیاری در حوزه کتاب انجام و پیش از سومین دوره از جایز کتاب سال پنج جشنواره در حوزه کتاب برگزار شد. همچنین نشستها و رونماییهای بسیاری در حوزه کتاب صورت گرفت. تاکنون ۵۴ آیین رونمایی و نشست در اهواز و همچنین در دیگر استانها برگزار شده که موجب شده تا ارتباط با فرهنگ و فرهیختگان بیشتر شود.
قنواتی اظهار داشت: اهواز در زمینه تولید کتاب از رتبه ۲۱ به رتبه ۱۰ رسید که امیدواریم با رفع مشکلات در این حوزه بهتر نیز شود. در استان خوزستان در مساله چاپ کتاب و نشر آن مشکلاتی وجود دارد. بخش بسیاری از نویسندگان آثارشان را برای چاپ به بیرون استان میبرند که در تولید سرانه استان به حساب نمیآید. به همین دلیل باید سیستمی طراحی شود تا نویسندگان ما کتابهایشان را در استان به چاپ برسانند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان خاطرنشان کرد: در حوزه خرید کتاب در استان رشد خوبی داشتهایم. در حوزه چاپ کتاب، صنعت چاپ ما حلقههایی مفقوده دارد. بنابراین باید تکنولوژی چاپ در استان پیشرفت کند و بتوانیم کاری کنیم تا با هزینه کمتر کتابها در استان به چاپ برسند.
او یادآوری کرد: استان خوزستان در حوزه ادبیات داستانی و شعر استعداد بسیاری دارد. در زمینه ترجمه و ترجمه آثار عربی به فارسی و فارسی به عربی اقداماتی در حال انجام است و امیدواریم بتواتیم بنیاد ترجمه را ایجاد کنیم.
بهمن ساکی، دبیر جایزه کتاب سال خوزستان، هم گفت: این جایزه در ۱۱ بخش اصلی و ۴۵ بخش فرعی برگزار شد و آثار بر اساس معیارهایی که منطبق با معیارهای جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران است بررسی شد.
وی با برشمردن این معیارها توضیح داد: در این دوره از جایزه کتاب سال خوزستان ۲۵۷ اثر به دبیرخانه رسید که ۱۹۰ اثر دارای شرایط ورود به مسابقه بودند.
در ادامه این آیین برگزیدگان بخشهای مختلف سوم دوره کتاب سال خوزستان به این شرح اعلام شد:
بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
در زمینه خاطرات جنگ، عیسی خلیلی برای کتاب “رد پای پرواز” (نشر معتبر) شایسته تقدیر شناخته شد و لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی به او تعلق گرفت.
در زمینه مقاومت و ایثارگری، منوچهر مهدیپور برای کتاب “دایره المعارف جامع شهدای مدفون در شهرستان دزفول” (نشر نیلوفران) شایسته تقدیر شناخته شد و به او لوح تقدیر و جایزه پنج میلیون ریالی رسید.
کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در زمینه خاطرات اسارت به محمدجواد اسکافی برای کتاب “سالهای اسارت” (انتشارات علمی و فرهنگی) تعلق گرفت و تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی به او داده شد.
بخش روانشناسی و علوم تربیتی
در زمینه تعلیم و تربیت، پروانه ولوی برای کتاب “سازندهگرایی؛ دیدگاه نو در تعلیم و تربیت” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) شایسته تقدیر شد و لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی گرفت.
هیات داوران در این بخش کتابی را حایز عنوان برگزیده ندانست.
بخش ادبیات و علوم انسانی
در زمینه نقد ادبیات عرب رسول بلاوی برای کتاب “توظیف الموتیف فی شعر یحیی السماوی” (نشر هرمنوتیک) شایسته تقدیر و مستحق دریافت لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی شناخته شد.
در زمینه ادبیات داستانی طلا نژادحسن برای کتاب “شهری گمشده زیر رملها” (نشر قطره) شایسته تقدیر دانسته و به او لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی اهدا شد.
در زمینه آموزش زبان انگلیسی دکتر عباس امام برای کتاب “مسایل کاربردی در ترجمه شفاهی” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) تقدیر شد و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی دریافت کرد.
کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش ادبیات و علوم انسانی در زمینه پژوهش ادبی “کتاب قندان و نمکدان” نوشته محمد جعفری (قنواتی) (نشر قطره) شناخته شد و تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی گرفت.
بخش ترجمه
در زمینه اقتصاد و مدیریت امیرحسین منتظرحجت برای ترجمه کتاب “روش نوین در اقتصادسنجی مقدماتی” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) تقدیر شد و توانست لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی بگیرد.
در زمینه ریاضیات از رستم محمدیان برای ترجمه کتاب “مثالهای نقض در حساب دیفرانسیل و انتگرال” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) قدردانی و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی به او تقدیم شد.
در زمینه زیستشناسی محمد رعایایی اردکانی برای ترجمه کتاب “ویروسشناسی؛ اصول و کاربردها” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) تقدیر و لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی به او اهدا شد.
کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش ترجمه در زمینه ادبیات عرب به احمد حیدریمجد برای ترجمه کتاب “لاریب فیه” نوشته طاهر علوی (نشر دارالفارابی کویت) شناخته شد و تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی را از آن خود کرد.
بخش علوم اجتماعی
در زمینه جامعهشناسی علی عنبری برای کتاب “جامعهشناسی قتل؛ پژوهشی پیرامون قتلهای ناموسی” (انتشارات تراوا) شایسته تقدیر و دریافت لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی شناخته شد.
تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش علوم اجتماعی به طور مشترک در زمینه حقوق به پژمان محمدی برای کتاب “جایگاه قانون؛ روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۵۶ در نظام حقوقی ایران” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) و در زمینه تاریخ به شهرام جلیلیان برای کتاب “تاریخ جندیشاپور” (انتشارات دانشگاه جندیشاپور اهواز) تقدیم شد.
بخش علوم پایه
در زمینه جانورشناسی و زیستشناسی از محمدسعید مصدق برای کتاب “زنبور عسل کوچک (Micrapis) را بشناسید” (انتشارات پاک پندار) قدردانی شد و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی دریافت کرد.
جایزه کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش علوم پایه شامل تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی در زمینه شیمی به محمد جواهریان برای کتاب “مقدمهای بر ایمنی در آزمایشگاه شیمی” (انتشارات دانشگاه شهید چمران) اهدا شد.
بخش فنی مهندسی
کتاب برگزیده سال خوزستان در بخش فنی مهندسی در زمینه زمینشناسی “طوفانهای گردوغبار ایران از دیدگاه زمین شناسی” (انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز) نوشته علیرضا زراسوندی معرفی شد و تندیس جایزه، لوح تقدیر و مبلغ ۱۵ میلیون ریال جایزه نقدی دریافت کرد.
بخش علوم و پژوهشهای قرآنی
در زمینه علوم قرآنی علی مشعل پورفرد برای کتاب “اصول روش تدریس دینی” (انتشارات صبح دانش) شایسته تقدیر معرفی شد و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی گرفت.
هیات داوران در این بخش کتابی را حایز عنوان برگزیده ندانست.
بخش هنر و معماری
در زمینه هنرهای تجسمی فرزانه فلاحی برای کتاب “تصویرسازی سقف بیمارستان کودکان” (انتشارات سیب کال) شایسته تقدیر شد و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی به او اهدا شد.
هیات داوران در این بخش کتابی را حایز عنوان برگزیده ندانسته است.
بخش کودک و نوجوان
در زمینه ادبیات داستانی از نرگس ناظمینیا برای کتاب “وقتی باران بارید” (انتشارات تراوا) قدردانی و لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی به او تقدیم شد.
هیات داوران در این بخش کتابی را حایز عنوان برگزیده ندانست.
بخش ناشر نمونه
انتشارات تراوا، انتشارات دانشگاه چمران اهواز و انتشارات معتبر شایسته تقدیر و دریافت لوح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی شدند.
بخش ویراستار نمونه
دکتر قدرت قاسمیپور برای ویراستاری کتاب “مقدمهای بر ایمنی در آزمایشگاه شیمی” (انتشارات دانشگاه شهید چمران) لو ح تقدیر و مبلغ پنج میلیون ریال جایزه نقدی گرفت.